Z centra Děčína za krásnými výhledy

Z centra Děčína za krásnými výhledy

Eliška Střelková a Andrea Kadlecová, 06.09.2024

Město Děčín je díky své poloze ideální pro strávení aktivní dovolené. A vůbec nemusíte za zážitky jezdit daleko, zažijete je totiž přímo v centru. Novinkou letošní sezóny je nově vyznačená nordic walkingová trasa, která vám ukáže Děčín z jiné perspektivy. 

Vyhlídka na zámek z Pastýřské stěny

Není tajemstvím, že Děčín je častým cílem milovníků aktivního trávení volného času. Labské pískovce lákají horolezce ze všech koutů světa, řeka nabízí skvělé podmínky pro jízdu na paddleboardu, raftu či kánoi a to, že tudy vede nejfrekventovanější cyklostezka v České republice, je už jen třešničkou na dortu. Via ferrata v centru města je unikátní záležitostí, ale není pro každého užít si výhled na zámek ze sedáku zavěšeného na skále. Děčín ale nabízí skvělé alternativy i pro ty, kteří nevyhledávají zrovna adrenalin, ale spíše klid lesa a možnost si vychutnat pěknou procházku nebo svěží běh. Z centra se můžete vydat hned na několik unikátních procházkových, běžeckých i nordic walkingových tras. 

Kvádrberk - cesta

Začátek té nejnovější nordic walkingové trasy najdete u parkoviště u kruhového objezdu v ulici Práce v Podmoklech. Červeně značená trasa vás provede přes serpentýny až k první vyhlídce - Jahnově plošině. Odsud máte výhled na oba břehy řeky Labe a hlavně na děčínský železniční tunel z poloviny 19. století. Trasa pak vede přes Pastýřskou stěnu s oblíbeným fotopointem ve tvaru srdce, odkud je krásný výhled na zámek a řeku vlévající se do Labského kaňonu.

Fotopoint na Pastýřské stěně

Můžete také dohlédnout na další děčínské vyhlídky a rozhledny jako je Stoličná hora (Kvádrberk) nebo Sokolí vrch. Trasa poté vede k dalším vyhlídkám, přičemž kopíruje staré vycházkové trasy. Ty byly v minulosti využívány mimo jiné i hosty Lázní sv. Josefa, které se nacházely v Horním Žlebu. Z vyhlídky Červený vrch a Vyhlídky nad vlajkou se vám opět otevřou krásné rozhledy na město, tentokrát z jiného úhlu. Okruh vás pak vrátí zpět na výchozí místo. Na Pastýřské stěně najdete ještě nekolik nordic walkingových i běžeckých tras, které jsou ideální třeba k rannímu pročištění hlavy (nachází se zde také naučná stezka pro děti).

Naučná stezka na Pastýřské stěně

Krásné vycházkové a běžecké trasy dostupné z centra města najdete i na druhé straně Labe. Z náměstí se vydejte po červené přes lesopark a Loretánskou vyhlídku až na Kvádrberk. I tady na vás dýchne duch starých časů díky drobným památkám v krajině, které tu po sobě zanechali místní obyvatelé. Zdejší Císařské vyhlídce vévodí obelisk z roku 1879 a jedná se zároveň o jeden z nejkrásnějších výhledů na město. Lesní cesty zde využívají jak pěší turisté, tak běžci. Pro ty jsou tu připraveny hned čtyři značené okruhy (Vodárna, Obůrka, Trojka a Vyhlídky).

Kvádrberk

Když se vydáte dále po červené turistické trase, můžete zajít na Sněžnickou vyhlídku, ale zlatým hřebem procházky bude určitě vyhlídkový pavilon Elbwarte - Labská stráž. Místo, kde pořídíte nejen parádní fotky, ale také nezapomenutelné vzpomínky na pohled do Labského kaňonu. 

Elbwarte

Následujte vždy nordic walkingové značky, ty vás provedou těmi nejhezčími místy, která můžete v Děčíně navštívit. Stačí už jen vzít hole do ruky a nechat se vést. Tak na shledanou v Děčíně!

Více tipů na super výlety najdete TU.