S chutí na výlet do Českého Švýcarska

S chutí na výlet do Českého Švýcarska

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 20.9.2024

V Českém Švýcarsku můžete jít na výlet s chutí. Třeba na dobrou kávu, řízné pivo, šťavnatý steak, poctivý guláš, linguine jako od itala nebo krém na brýle, ehm, totiž, crème brûlée...

Chuť na něco dobrého dokáže motivovat k heroickým turistickým výkonům, takže se nebojte plánovat svoje výlety velkoryse. Když k nim na konci přilepíte tečku v podobě příjemného gastrozážitku, sklidíte od účastníků zasloužený potlesk.

Hotel Ostrov

Hotel Ostrov - oáza klidu

Restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Ostrov je skutečným klenotem široko daleko. Moderní česká gastronomie připravovaná s důrazem na pomalou úpravu masa konfitováním, poctivé omáčky a netradiční domácí zmrzliny a dezerty osloví každého milovníka dobrého jídla. Ochutnejte vyladěné degustační menu připravené šéfkuchařem Reném Tichým, vyladěné pivo Ostroff z pivovaru Falkenštejn nebo luxusní portfolio destilátů. Náš tip je rozhodně spektakulární kulajda, ta symfonie chutí, lepší jsme prostě ještě nejedli.

Více informací ZDE.

Hotel Ostrov


Pivovar Falkenštejn na krásnolipském náměstí

V okolí Krásné Lípy v podstatě nemůžete šlápnout vedle. Co třeba dojet vlakem do Rumburku, dát si snídani v podniku, o kterém se zmíníme v následujícím odstavci a vzít to do Krásné Lípy po modré přes kopec Dymník s rozhlednou, Stromem života a fotbalgolfovým hřištěm? Zabere vám to i se zastávkami necelý půlden a na oběd či brzkou večeři se můžete usadit na krásnolipském náměstí v Pivovaru Falkenštejn, kde vyrábí výborná řemeslná piva různých pivních stylů a doprovází ho skvělou kuchyní. Letní podvečery na zahrádce před bílou budovou pivovaru, se zvukem kašny za zády a vůní lip bývají nezapomenutelné. Večerní vlak vás pak rád odveze zpátky domů nebo můžete jít do hajan do apartmánu nad pivovarem.

Pivovar Falkenštejn

Více informací ZDE.


Rumburská kavárna Bohemian Coffee House

Tenhle podnik byl a nejspíš ještě dlouho bude motorem pro další rozvoj Šluknovského výběžku. Rodina Dužárovic dokázala na severu vybudovat impérium výběrové kávy. Sami si ji vybírají, sami si ji tu praží a sami ji potom servírují společně s vyhlášenými lívanci paní Dužárové. Pokud máte v tlumoku místo, může se stát, že odejdete s nějakým tím kávovým vercajkem navíc. Bude vám celý výlet do Krásné Lípy (viz výše) pěkně cinkat do kroku. Jestli jste přijeli na kole, což je vysoce pravděpodobné, protože i sami Dužárovi jsou vášniví cyklisté, vydejte se na výlet třeba do Varnsdorfu. Střihněte to přes Německo, po Karasek Radroute. A co vás čeká v cíli? To se dozvíte hned v dalším odstavci!

Bohemian Coffee House

Více informací ZDE.


Pivovar Kocour ve Varnsdorfu

Letní cyklovýlety je radno zakončit na zahrádce pivovaru s oroseným půllitrem v ruce. Není třeba to s alkoholem přehánět, ale zchladit hrdlo dobrým řemeslným pivem, to je prostě Muss, jak by řekli v Německu, odkud jste sem na tom kole právě přidrandili, pokud jste dbali našich rad výše. Pivovar Kocour ve Varnsdorfu byl historicky prvním řemeslným pivovarem na severu a svůj věhlas výrazně hořkého a řízného piva si uchoval dodnes. Sumeček, Samurai nebo Světlý Kocour patří k tomu nejlepšímu, co se dá (nejen) na severu pít! Pokud jste spíše Limonádový Joe, nebojte se, i pro vás se tu něco najde! Osvěžující citronová či pomerančová limonáda nebo nealkoholické pivo Tomcat, které se letos pilo i na Dakaru, vás rozhodně žíznit nenechají. Zdejší jednoduchá, ale výborná kuchyně vás nebude zdržovat dlouhým menu. Dejte si tu cokoli, neuděláte chybu.

Pivovar Kocour

Více informací ZDE.


Restaurace a Wellness Hotel Kocanda v Děčíně

Vítejte v Děčíně. Nejspíš jste tu na ferratě, na zámku nebo v zoo. Možná jste už byli i řádit v aquaparku nebo řádíte Active Pointem a pomalu vám dochází baterky... Nezoufejte! Máme pro vás tip, jak zabavit děti a přitom se v klidu najíst, odpočinout si a doplnit energii. Restaurace Kocanda se nachází přímo naproti oblíbenému dětskému hřišti, na kterém je o dost víc atrakcí než jen houpačka, skluzavka a kolotoč. Místní děti to tu milují a každý rok toužebně vyhlíží sezónu, ve které se hřiště konečně otevře. Stačí potomky vyklopit na hřišti, usednout na prosklenou terasu restaurace, objednat si jídlo a pití a dát si pohov. Jedním okem přitom stále můžete kontrolovat pohyb ratolestí a přivolat je, až bude na stole.

Kocanda

Více informací ZDE.


Hotel Kortus ve Vysoké Lípě

Výlet na Šaunštejn a Malou Pravčickou lze pojmout jako okruh z Vysoké Lípy. Z Malé Pravčické se vydejte po Hřebenovce a dál po Nové cestě, ze které se napojíte na modrou, vezmete to přes Zámeček, Ptačí kámen a Hofberg a dojděte zase zpátky do Lípy. Hotel Kortus tu na vás zasvítí novotou. Opraven byl teprve nedávno a zahrádka pod kaštany s barevnými světýlky vás po výletě přivítá výbornou kuchyní, dobrým pivem a, mimo jiné, i slušným výběrem kvalitních rumů. Vinný lístek rozhodně stojí za nakouknutí, a když už budete rozkoukaní, nakoukněte i do pokojíčků nad restaurací. Jsou moderní a vkusné a navíc pojmenované po těch nejkrásnějších vyhlídkách Českého Švýcarska.

Hotel Kortus

Více informací ZDE.


Restaurace U Vyhlídky v Chřibské

Pokud vás výletní trasa vede přes Chřibskou, rozhodně si ji projděte. Unikátním podstávkové domy a bublající říčka Kamenice tvoří sympatické prázdninové duo. Na jídlo se zastavte třeba v Restauraci U Vyhlídky. Během oběda nebo večeře můžete děti s klidem pustit z dohledu. Zahrají si tu fotbal, pohrají si na písku, zadovádí na trampolíně nebo prozkoumají skalnaté terasy vyhlídky přímo u restaurace. Vy se mezitím můžete v pohodě opřít a dát si něco dobrého.

Penzion U Vyhlídky

Více informací ZDE.