Rozhlédněte se, není ten svět nádherný?

Rozhlédněte se, není ten svět nádherný?

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 30.7.2024

Jestli je něco pro České Švýcarsko a jeho okolí typické, tak to jsou rozhodně rozhledny. Najdete je téměř v každém městečku a ty výhledy z nich jsou spektakulární. Stačí si jenom vybrat a nebo dát prázdninovou challenge a navštívit všechny. Vaše tělo vám při funění do schodů poděkuje a ten pocit až stanete na jejich vrcholu ve vás zůstane navždy.

Růženka

Luž

Na Luži je od roku 2020 nová vyhlídková věž, která sice vypadá trochu jako improvizovaná sportovní tribuna, ale výhled je prostě úchvatný! Když se vydaří počasí, uvidíte daleko do kraje a zablýskne na vás i špička Ještědu nebo Ralská pahorkatina.
Na vrchol Luže se dá vystoupat jak z české, tak z německé strany. Cestou z Německa to můžete zkusit i na kole a z české strany zase využijte nedávno obnovenou trasu Hřebenovky, ze které se u chaty Luž stačí odpojit na červenou a vystoupat kilometr a půl k vrcholu.

Infobox:
Doprava: bus 400 Nová Huť, Svor, bus 404 nebo 441 z Nového Boru nebo Cvikova →  Mařenice, Dolní Světlá
vlak Nová Huť u Svoru 
Jídlo a ubytování: Chata Luž
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: zdarma

Luž


Jedlová

Osvědčená rozhlednová klasika v létě i v zimě a krásná ukázka toho, jak rod Kinských pečoval o zdejší krajinu. Ostrý finální výstup, za který se na vrcholu odměníte panoramatickým výhledem (někdy prý až na Sněžku!) a borůvkovými knedlíky. Na svět pohlédnete z ochozu ve výšce 23 metrů a dolů se podle ročního období svezete buď na bobech nebo na koloběžkách. Výlet se dá okořenit návštěvou zříceniny Tolštejn nebo adrenalinového parku pod Jedlovou.
A na závěr jedno nebo dvě ve slavné Nádražce Jedlová.

Infobox:
Doprava: vlak Jedlová → po zelené → od Ranče nahoru po červené
Jídlo a ubytování: rozhledna Jedlová, Tolštejn, Nádražní restaurace Jedlová
Otevírací doba:, pracovní dny 10 - 17 h., víkendy a svátky 10 - 18 h.
Vstupné: 40 Kč, děti do 6 let zdarma, žeton do turniketu v restauraci Penzionu Jedlová u paty rozhledny

Jedlová


Janov

V rodině rozhleden se v posledních letech pořád jen slaví. Janovská rozhledna oslavila loni desáté narozeniny. Patří tak evidentně k nejmladším rozhlednám v kraji a zřejmě i proto je štíhlá jako proutek. Při výstupu počítejte s tím, že se s vámi občas zakymácí. Její elegantní vzdušná konstrukce nesvědčí povahám se sklony k závratím, ale pro ty, kdo statečně vystoupají všech 160 schodů, se nahoře pěkně zblízka odkryje pohled na největší perly Českého i Saského Švýcarska. 

Infobox:
Doprava: bus 441 nebo 432 →  Janov → pěšky po žluté
Jídlo a ubytování: Pension U Rytíře, U Zeleného stromu
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: zdarma

Janovská rozhledna


Tanečnice

Krásná osmiboká, a navíc nejsevernější česká rozhledna stojí na vrcholu zalesněného hřebene táhnoucího se při hranicích s Německem mezi Mikulášovicemi a Dolní Poustevnou. Má 26 m a spatříte z ní stolové hory Saského Švýcarska, Lužické či Krušné hory, a hlavně krásné východy a západy slunce. Pro nejmenší je pod rozhlednou malé hřiště se skluzavkami a kolotočem.

Infobox:
Doprava: kolo Krásná Lípa cyklo č. 211, 3014 a 3041A, bus Krásná Lípa 409 → Mikulášovice nám. → zelená → cyklotrasa 3041A → doprava nahoru po modré, vlak →  Mikulášovice střed → cyklo 3041A → doprava nahoru po modré
Jídlo a ubytování: Wellness penzion Balnika
Otevírací doba: celoročně
Vstupné: dospělí 25 Kč, děti 10 Kč

Tanečnice


Dymník

Ční na stejnojmenném kopci nad městem Rumburk, je z krásných červených cihel, má 15 metrů a 79 schodů a nahoře ochoz se zasklenými okny. Uvidíte z ní daleko do otevřené krajiny směrem k Lužihorám a Jizerkám. Na svahu pod rozhlednou se nebojte zabloudit do "Kamenné hvězdy", jak se označuje obrazec vyskládaný z 22 žulových kamenů tyčících se tu k nebi jako keltské menhiry. Sousoší v sobě nese symboliku zvěrokruhu a živlů, vcucnout byste se do něj měli nechat ideálně od západu.

Infobox:
Doprava: kolo cyklo 3014 → modrá pěšky nahoru, bus 404 na zastávku Staré Křečany → neznačenou pěšinou přímo nahoru , bus/vlak Rumburk → od nádraží po žluté k turistické chatě pod Dymníkem → po modré na Dymník, pěšky z Rumburka naučnou stezkou Dymník od přírodního koupaliště
Jídlo a ubytování: Resort Dymník, Wellness Hotel Lužan, Bohemian Coffee House
Otevírací doba: od 1. 4. do 31. 10., denně, 10 - 17 h.
Vstupné: dospělí 40 Kč, děti 20 Kč

Dymník


Studenec

Čedičový kopec s velkým potenciálem a rozhlednou, která by potřebovala vyrůst. Alespoň tak o čtyři metry. Výlet na Studenec ale stojí za to i bez výhledu, který zarostl stromy. Impozantní kamenná pole, monumentální bukový porost a výjimečné botanické druhy, které potkáte cestou nahoru.

Infobox:
Doprava: bus 422 → zastávka Kunratice, Studený → červená pěšky nahoru
Jídlo a ubytování: Penzion U Vyhlídky, Na Stodolci
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: zdarma

Studenec


Vlčí Hora

Nejstarší rozhledna šluknovského výběžku s výhledem až na vrcholy Jizerských hor, Lužihory, Krušky a stolové hory v Českém a Saském Švýcarsku. 
Místo se silnou energií, snad i kvůli vysokému podílu magnetovce ve zdejší hornině. Pozor, střelka kompasu se tu vychyluje až o 40 stupňů! 
Rozhledna má 19 m a 65 schodů, 11. května 2024 oslavila rozhledna 135. narozeniny, ke kterým dostala nové opravy po požáru.

Infobox:
Doprava:  kolo Krásná Lípa cyklo 211 a 3014 → nechat kolo u Nobilis Tilia dále pěšky , bus 407 z Krásné Lípy, vlak Krásná Lípa město →  po žluté na náměstí →  Köglerova naučná stezka
Jídlo a ubytování: Penzion Vlčárna, Nobilis Tilia, Pivovar Falkenštejn, Lípa Resort
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: dospělí 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné (2+2) 100 Kč

Vlčí Hora


Zámecký vrch

Neboli Zřícenina hradu Kamenice je dřevěná rozhledna vestavěná do rozvalin hradního paláce. Shora se nabízí panoramatický výhled na českou krajinu od Středohoří přes České a Saské Švýcarsko až po Lužihory.
O víkendech se pod rozhlednu můžete dokodrcat Sklářskou lokálkou a potom pokračovat za skleněnými poklady do Muzea v Kamenickém Šenově.

Infobox:
Doprava: vlak → České Kamenice → zelená až na vrchol, bus → zastávka Česká Kamenice, žel. st. → po zelené až na vrchol
Jídlo a ubytování: Penzion Kamzík
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: zdarma

Zámecký vrch


Děčínský Sněžník

Další letošní oslavenkyně mezi rozhlednami v Severních Čechách. Děčínský Sněžník slaví 160 let od svého otevření! Na počest významného jubilea se v poslední srpnový den roku 2024 koná slavnostní hvězdicový pochod. Jestli se připojíte, můžete se k vrcholu vydat ze tří různých směrů - od Pastýřské stěny, od zámku v Jílovém nebo z německého Rosenthalu a potkat se odpoledne s ostatními nahoře. Ať půjdete odkudkoli, stavte se na Drážďanské vyhlídce!

Infobox:
Doprava: bus 439, 433 nebo 471→ zastávka Jílové, Sněžník
Jídlo a ubytování: Hotel Ostrov, rozhledna Děčínský Sněžník
Otevírací doba:
1. 4. - 30. 6. a 1.9. - 31.10. pondělí - pátek: 10 - 17 h. / sobota, neděle, svátky: 9 - 17 h.
1. 7. - 31. 8. pondělí - neděle: 9 - 19 h.
Při nepříznivém počasí zavřeno.
Vstupné: 40 Kč

Děčínský Sněžník


Sokolí vrch

Na Sokolák s větrovkou! A to i v létě. Fouká tu v každé roční době, však v nedaleké obci Dobrná dodnes stojí starý větrný mlýn. Rozhledna má 34 metrů a je tak druhou nejvyšší v Severních Čechách. Při zdolávání železné konstrukce si při pohledu dolů skrz děrované schody dosyta užijete závratí. Ze zastřešené plošiny osázené satelity uvidíte jako na dlani město Děčín, České středohoří, vzdálené hřbety Krušných hor, České Švýcarsko a Lužické hory.

Infobox:
Doprava: vlak → Děčín východ → Folknářská ulice nahoru → napojit se na zelenou, bus 212 →  Děčín, Folknáře → pěšky po zelené, bus → Huntířov, kostel → pěšky po zelené
Jídlo a ubytování: Kemp Děčín, Kocanda, Hotel Česká Koruna
Otevírací doba: 1.5 - 31.10. od úterý do neděle od 10 do 17 h., o letních prázdninách do 18 h.
Vstupné: 30 Kč dospělí, 20 Kč děti, do 6 let zdarma

Sokolí vrch


Růženka

Nejroztomilejší rozhledna nejen jménem, ale i vzhledem. Betonový bobík se široce otevřenýma očima postupně obrůstá plazivkami a z avantgardního architektonického výkřiku posledních let se tak stává přirozená součást okolní přírody. Výhled od Lužických hor přes Saské a České Švýcarsko, Krušné hory až k Českému středohoří.

Infobox:
Doprava: bus 432 → Růžová I → pěšky Pastevní stezkou → k vrcholu NS Růžová
Jídlo a ubytování: Penzion Arosa, Trapani house & camp
Otevírací doba: celoročně, denně
Vstupné: zdarma

Růženka