Nobilis Tilia letos slaví 30 let

Nobilis Tilia letos slaví 30 let

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 13.8.2024

Nobiliska letos slaví a my si pozvali k rozhovoru Adélu Zrubeckou, spolumajitelku firmy, pojďte se s námi podívat pod poličku voňavé historie.

Adéla Zrubecká

Moje první otázka logicky směřuje ke kořenům. Jak to vlastně všechno začalo?

Zakladatelem firmy je doktor Zbyněk Šedivý. Potkali jsme se při práci pro Asociaci českých aromaterapeutů, Zbyněk si nosil v hlavě vizi na vytvoření Centra aromaterapie, kde by nešlo jen o výrobu, ale také o vzdělávání a vznik zahrady. Já s manželem jsme zase měli zkušenosti s realizací projektů. Vznikl nápad na spolupráci, objevili jsme starou budovu Jednoty ve Vlčí Hoře s pozemky ideálními pro zahradu s léčivými rostlinami a bylo jasno.

Vlčihorská zahrada


Takže celý ten úžasný koncept, který loni získal cenu Visa Czech Top Shop Prodejna roku 2023, jste měli promyšlený od začátku? 

Ten vznikl až v další fázi. Nejdřív jsme se logicky postarali o zázemí pro výrobu a Bylinkovou zahradu, teprve později jsme přikoupili zchátralou starou školu vedle, pustili se do oprav a budování Návštěvnického centra s čajovnou, prodejnou a prostory pro workshopy.


Věřili jste od začátku, že to bude fungovat tady na Krásnolipsku? Nebáli jste se, že tu není klientela a naše destinace není na něco takového připravená?

Já bych nedokázala dělat něco, čemu bych nevěřila. Musí mi to dávat smysl. Ale jestli se nápad chytne nebo ne, to bylo ve hvězdách. Takže jsme dělali, co jsme uměli nejlíp a nezabalili jsme to hned po prvním roce, když se nedařilo. Myslím, že kdo dělá smysluplnou práci s přesahem pro ostatní a vytrvá, tomu je vesmír nakloněný. 


To je fakt. Co člověk vysílá, to dostává. Kolika lidem aktuálně dáváte práci?

Když se podíváme i do regionů, tak celkem asi stovce. Protože jsme, zcela proti trendu doby (smích), začali otevírat kamenné prodejny, hodně lidí nám teď přibývá. V současnosti máme tři kamenné prodejny. Ve Vlčí Hoře, v Praze a v Ostravě. A chceme letos otevřít ještě prodejnu v Brně.

Prodejna Vlčí Hora


Předpokládám, že jako další otevřete pařížskou pobočku? :)

Jistě, Vlčí Hora a pak hned u Diora! (smích) Kamenné prodejny jsou dnes možná riskantní ambice, ale já to beru i jako projev sebevědomí značky a šanci potkat se se světovou konkurencí.

Kam dál se ještě chcete posouvat? Vybudovali jste zvučnou značku přírodní kosmetiky, iniciovali jste vznik první české certifikace, která testuje nejen bio původ surovin, ale také to, zda přísady nejsou syntetického původu (CPK a CPK bio)...

Musím přiznat, že naše současná profesionální úroveň je pro mě metou, o které jsem na začátku ani nesnila. Mám radost z úspěchu značky, ale i z faktu, že dáváme zdejším lidem práci a přispíváme ke kultivaci místní komunity a krajiny. A zároveň si chceme udržet výrobu z kvalitních bio a čistě přírodních surovin, kterých je ve světě čím dál méně. Nechceme se proto rozmachovat moc, ale pracujeme například na rozvoji pro Slovensko a v úvahu přicházejí i jiné státy. Podstatné je pro nás, aby naše podnikání bylo dlouhodobě udržitelné u nás na Krásnolipsku.

Kosmetika

Na co jste nejvíc pyšná?

Jsem hrdá na všechny produkty, protože je vyvíjíme a testujeme (sami na sobě a ve spolupráci se sítí spřátelených profesionálů) tak pečlivě, že si k nim vždy vytvoříme vztah. Nadšená jsem ale třeba z naší opalovací kosmetiky s přírodním fyzikálním filtrem, který chrání nejen pokožku ale i vodu při koupání před znečištěním, a mezi českými výrobky je to ojedinělá záležitost.

SPF

Máte i nějaký svůj pikantní fail?

Pár jich máme, ale většinou se je podaří obrátit v něco užitečného. Jeden čas jsme například spolupracovali s úspěšnými sportovci na vývoji aromaterapeutické sportovní kosmetiky. Vznikla zajímavá řada, ale zjistili jsme, že sportovci dávají přednost okamžité účinnosti před ekologií. Poučili jsme se, že je dobré nejprve dobře poznat zákazníka a potom teprve vymýšlet produkt. A zároveň jsme něco z vyvinuté řady použili jinde. Třeba krém na opruzeniny, otestovaný sportovci, pomohl při inovaci krému na opruzeniny, který dnes slouží dětem.  

Tak to je borec na konec. :-)  Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí a radosti v dalším podnikání v regionu!

Otevírací doba čajovny 
ČERVEN - ZÁŘÍ
pondělí - neděle 10 – 18 h.
                                  
Čajovka Nobilis Tilia