Do ne(známa) v Českém Švýcarsku

Do ne(známa) v Českém Švýcarsku

Anna Škopková, Andrea Kadlecová, 19.8.2024

Pravčická brána, Divoká soutěska, Jetřichovické vyhlídky, Tiské stěny, Děčín...je toho tolik, co se vám vybaví, když se řekne České Švýcarsko. Ale co když jste u nás déle? A nebo co když nechcete potkávat moc lidí? Všechno jde, nechte se inspirovat (ne)známými místy a objevujte České Švýcarsko zase trochu jinak.

Lipová

Varnsdorf

Potřebujete si potrénovat hranice? Vyrazte do krajiny Šluknovského výběžku! Má zvláštní atmosféru, nebývá zatím zaplavený turisty a na hranice (vaše osobní i ty se sousedním Saskem) tu budete narážet prakticky na každém kroku. Varnsdorf, který je největším městem výběžku, je hranicemi obklopen dokonce ze tří světových stran. (Až budete mít pohraničí po krk, dejte se jednoduše na ústup směrem na jih! :))


Ubytovat se můžete třeba v Hotelu Varnsdorf, to abyste si nemuseli pamatovat moc názvů najednou, a také proto, že je moderní, dobře vybavený a navíc stojí jen pět minut chůze od regionálního pivovaru Kocour.

Hotel Varnsdorf

Na výlet běžte na Špičák. Skalní vyhlídka, ze které je panoramatický výhled na okolí, ale také na Jedlovou s Tolštejnem a další vrcholy Lužických nebo Žitavských hor. Špičák je široko daleko nejvyšším bodem a několik staletí již také oblíbeným vycházkovým cílem. Jen si nezapomeňte svačinu, všechny historické pokusy o vybudování občerstvení na vrcholu znělcového kopce totiž vždy skončily fiaskem. 


Růžová

Růžová může být vaše dovolená, a to i bez růžových brýlí. Vydejte se strávit volno do obce na dohled od Pravčické brány. 
Když se ubytujete v Penzionu Arosa, budete to mít ráno a večer jen hop skok na rozhlednu Růženka, takže stihnete východy a západy slunce, které jsou odsud jako na dlani a navíc s těmi nejlepšími kulisami stolových hor v českoněmeckém přeshraničí, Křídelních nebo Stříbrných stěn či vrcholků Krušných a Lužických hor v pozadí. 

Růženka

Za kostelem sv. Petra a Pavla vybudovali majitelé zmíněného pensionu Zahradu Arosa, ve které se ubytovaly některé z růží slavného Rosaria na děčínském zámku. Zahrada voní bylinkami, bzučí tu včely a motýli sedají z kytky na kytku. Jezírko a tůňka zachycují povrchovou vodu a přispívají k příjemnému mikroklimatu i v parných dnech. V zahradě můžete v klidu i naplánovat výlet na další den. V informační samoobsluze najdete letáčky ke všem krásným místům Českého Švýcarska. A protože Růžová je od spousty z nich jen kousek, dá se k nim vyrazit pěšky. Zpátky se svezte třeba zeleným autobusem, se zastávkou na koupání v nedalekém Biotopu Růžová – Nový svět.

Zahrada Arosa


Jiřetín pod Jedlovou a Tolštejn

Kam se v Českém Švýcarsku schovat před vedrem? Do štoly Jana Evangelisty v Jiřetíně pod Jedlovou! Zhruba padesátiminutová prohlídka štoly stojí kolem 50 Kč a zdejší průvodce vás pobaví pikantními historkami z hornického života. Okolí Jiřetína bylo kdysi zlatokopy považováno za slibné naleziště, a zdejší podzemí je prý prošpikováno důlními chodbami. Podle pověstí se dokonce pod zemí dalo projít z Jiřetína až na Tolštejn. Vy se o to však raději nepokoušejte, mohli byste zabloudit a připravili byste se o pěkný výlet, který vás na zříceninu středověkého hradu dovede přes Křížovou horu. Jídla, pití nebo dokonce noclehu najdete v Jiřetíně spoustu, pokud ale chcete to s nejlepšími výhledy či západy slunce, tak určitě složte hlavu na zřícenině hradu Tolštejn a nebo v Restauraci a pensionu Jedlová na vrcholu Jedlové hory, kam vás to z Tolštejna jistojistě potáhne na krásnou kamennou rozhlednu. 

Tolštejn


Světlík

Větrných mlýnů je na Děčínsku více, ale Světlík se jako jediný dochoval i s technickým vybavením. Obdivovat jej sice můžete jen zvenčí (mlýn patří soukromým vlastníkům), informační tabule v jeho blízkosti vám však prozradí, jak důmyslné zařízení využívající větrné energie fungovalo a sloužilo původním majitelům, kteří zde mleli obilí a pekli chléb až do roku 1945. 
Ke světlíku se dostanete neznačenou cestou od železniční zastávky Horní Podluží kolem kozí farmy na Žofíně, kde se dají koupit kozí sýry na piknik. Budete procházet ptačí rezervací, tak mějte oči na stopkách, jestli neuvidíte mořského orla nebo jestřába popelavého. Vyskytují se tu také vzácné orchideje a další vzácné rostliny. Prosíme, netrhat. Ke Světlíku dojedete i na kole, vede kolem něj cyklostezka 3013 do Krásné Lípy.

Větrný mlýn Světlík

Ubytovat se a odpočinout si v přírodním wellness můžete v unikátních dřevěných domcích s prosklenými stěnami Bohemian Homes nedaleko mlýna. Protože z obce, která kdysi čítala na osmdesát obydlí dnes zbyly jen tři čísla popisná, budete tu mít naprosté soukromí. 

Bohemian Homes


Rumburk 

Možná vám jméno městečka ve Šluknovském výběžku připomíná ničemného Rumburaka a proto jste se sem ještě nikdy neodvážili vypravit. Letos v létě je nicméně načase zbavit se dětinských strachů a vydat se na sever! Je tu krásná příroda, kultura a dobré jídlo i pití.  Pokud máte rádi základnu ve městě, ubytujte se ve Wellness Hotelu Lužan, kde se budete cítit jako v lázních a díky nově otevírané Dinoherně se tu bude líbit i rodinám s dětmi. Na sladký dortík skočte s dětmi do Lužánku a snídani spojte s procházkou do rumburské Lorety, která je nejseverněji položenou barokní Loretou v Evropě.

Rumburk

Na výlet vyrazte třeba na kopec Dymník s rozhlednou a magickou venkovní instalací nazvanou Strom života. Kdyby se vám nechtělo zpátky do civilizace, přespěte v Resortu Dymník kousek pod vrcholem. Hotel stojí na okraji fotbalgolfového hřiště (cože, vy jste ještě nezkusili fotbalgolf?!), je tu klid, výborná staročeská zvěřinová kuchyně a všude kolem zeleň.

Strom života

Připadá vám v létě škoda trávit noc v hotelu? Zapátrejte po dymnickém bezkempu! Přímo v areálu Resortu Dmyník se nachází 2 pozemky, na kterých si za přijatelný poplatek (400/800 Kč za stan/karavan a čtyřčlennou rodinu) můžete postavit stan či karavan a užít si romantickou noc přímo pod hvězdným nebem a se západem i východem slunce jako na dlani.
Za koupáním se vydejte do sousedního Německa. Obec Neugersdorf, která je hned za hranicemi, se pyšní krásným a čistým veřejným koupalištěm s vodní plochou 5000 m² a zeleným areálem se vzrostlými stromy. Vstupné se pohybuje kolem 3 eur.


Česká Kamenice

Česká Kamenice zažívá v posledních letech velkou renesanci. V létě určitě neprošvihněte některou z místních kulturních akcí - a že jich tu je!  Přespat můžete ve stanovém městečku na všestranně výhodném místě u městského koupaliště v kempu, kam zároveň z centra dojdete pohodlně pěšky a pořídíte vykoupání v průzračné vodě i občerstvení. 

Kemp Česká Kamenice

Čekání na oblíbenou kapelu si zpestřete výletem na Jehlu, čedičovou vyvřelinu nad městem s pěknou vyhlídkou do kraje, na kterou je to z náměstí asi 2 kilometry. Když půjdete ještě kousek dál po žluté, přijdete k unikátní lesní modlitebně Bratrské oltáře, kde si vymodlíte, co si budete přát. 
Vydat se můžete i na pískovcovou vyhlídku Ponorka nebo na Zámecký vrch s dřevěnou vyhlídkou zabudovanou přímo do zříceniny hradu.

Zámecký vrch

Vyzkoušejte také další kamenický unikát, turistický vlak vypravovaný po takzvané Sklářské lokálce z České Kamenice do Kamenického Šenova. Není to nijak dlouhá trasa, ale uvidíte, že až bude "Hurvínek" funět do kopce k Šenovu, budete mu fandit ostošest a jízdu si, zejména s dětmi, užijete. Návštěva šenovského sklářského muzea je povinnost, kdo ví, třeba tu jednou vaše ratolesti půjdou na studia do nejstarší sklářské školy na světě!