Do Jetřichovic za dechberoucími výhledy a sakrálními památkami

Do Jetřichovic za dechberoucími výhledy a sakrálními památkami

Jitka Schneiderová, 23.10.2024

V té nejkrásnější části Českého Švýcarska, najdete Jetřichovice. Staré chalupy stulené pod pískovcovými skalami nebo naopak na slunných svazích s překvapivými pohledy na pitoreskní krajinu roklí, skal i zalesněných čedičových kopců, jimž dominuje úchvatný kužel Růžovského vrchu, symbolické hory severních Čech. Staré kostelní stezky zde padají do tmavých pískovcových roklí, aby z nich vystoupaly po omšelých vytesaných schůdkách opět vzhůru k dávno zapomenutým usedlostem a vesnickým kostelům.

Vilemínina stěna

Samotné Jetřichovice jsou obklopeny scenérií Jetřichovických skal, které oplývají mnoha rozmanitými vyhlídkovými skalními útvary majícími své tajné příběhy, které stojí za to poodhalit. Po trojici těch nejznámějších vás provede zhruba sedmikilometrový okruh, který začíná na rozcestí, kousek od jetřichovického infocentra. Pohledem na okolí se pokocháte z dřevěného altánku na temeni Mariiny skály, z Vilemíniny stěny a zdatní turisté i z legendárního altánku na vrcholu Rudolfova kamene.

Mariina vyhlídka

Byla by ale škoda navštívit jen tyto vyhlídky. K výšinám se z Jetřichovic vydejte i na zhruba kilometr vzdálený skalní hrad Falkenštejn. Právě ten může za to, že obec vznikla. Hrad bránil obchodní cestu Českou silnici, která spojovala Čechy se Saskem a Lužicí. Dnes už rozhodně nemá obrannou funkci, ale rekreační, která rozhodně stojí za to. Navíc, je to skvělé místo i pro rodiny s dětmi nebo méně odvážné turisty.

Falkenštejn
 

Jetřichovice a okolí jsou navíc místem, které se neustále zvelebuje: „Plánů má obec nespočetně, připravujeme záchytné parkoviště, které nemá v našem kraji obdoby, nabíjení pro elektroauta nebo třeba vybudování reprezentativního místo pro sv. Annu ve Vysoké Lípě. Začíná i rekonstrukce jetřichovické školy, co tam vznikne, si necháme zatím jako tajemství”, říká starosta obce Marek Kny.

Náš tip pro fajnšmekry:
V polích za romantickou vesnicí Jetřichovice můžete najít obnovené pietní místo. Dominuje mu socha sv. Jana Nepomuckého. Co vy víte, třeba se podaří obnovit tudy tradiční procesí, které tudy procházelo vždy na svátek svatého Jana.

Více o obci Jetřichovice ZDE